Fost oficial al Pentagonului: ”Apărarea cibernetică a SUA, în unele departamente guvernamentale, este la nivelul grădiniței”

Fost oficial al Pentagonului: ”Apărarea cibernetică a SUA, în unele departamente guvernamentale, este la nivelul grădiniței”
Foto - Profimedia Images/ Caracter ilustrativ
Publicat: 11/10/2021, 11:18
Actualizat: 11/10/2021, 11:19

Avertisment îngrijorător al unui fost înalt oficial al Pentagonului, după ce acesta a demisionat în urmă cu o săptămână. Nicolas Chaillan a ocupat o funcție de top în cadrul Pentagonului, în domeniul securităţii cibernetice, și atrage atenția că dominația mondială a Chinei – la nivelul inteligenței artificiale – este o realitate dură.

Nicolas Chaillan şi-a dat demisia în semn de protest faţă de ritmul lent al transformării tehnologice din armata SUA, iar într-un interviu acordat Financial Times spune că amenințările Chinei, din punct de vedere cibernetic, nu sunt contracarate de măsuri concrete ale SUA, ceea ce pune în pericol viitorul ”copiilor săi”.

Acest comentariu al lui Nicolas Chaillan survine după ce o comisie de securitate naţională a SUA – mandatată de Congres – a avertizat încă la începutul anului 2021 că există riscul ca ţara asiatică să depășească SUA, ca superputere IT a lumii, în următorii zece ani.

 ”Nu avem nicio șansă, este o afacere încheiată”

Tabloul zugrăvit de fostul oficial al Pentagonului este unul sumbru. Următorii 10-15 ani se anunță decisivi, în ceea ce privește inteligența artificială, învăţarea automată şi capacitatea cibernetică, iar SUA ar fi pierdut deja această luptă.

 ”Nu avem nicio şansă împotriva Chinei în 15-20 de ani. În acest moment, este deja o afacere încheiată; în opinia mea, s-a terminat deja ”, a declarat fostul oficial al Pentagonului.

El a mai declarat că aceste tehnologii emergente sunt mult mai critice pentru viitorul Americii decât partea de hardware, dând ca exemplu noile avioanele de luptă F-35.

”Indiferent dacă este nevoie de un război sau nu este un fel de anecdotic”, a mai spus el. Mai mult, Nicolas Chaillan  a adăugat că apărarea cibernetică a SUA în unele departamente guvernamentale se află la ”nivel de grădiniţă”.

Securitatea cibernetică a SUA și ”reticența Google”

Nicolas Chaillan a îndreptat un deget acuzator și către Google, acuzând compania de ”reticență” în ceea ce privește colaborarea cu departamentul de Apărare al SUA în domeniul inteligenţei artificile (IA), dar s-a referit și la dezbaterile ample despre ”etica IA” și la ”modul lent” în care SUA au avansat în domeniu. Fostul oficial al Pentagonului a mai precizat că Beijingul are, acum, un avantaj indiscutabil, tocmai prin faptul că majoritatea companiilor chineze sunt obligate să colaboreze cu statul şi fac ”investiţii masive” în domeniul inteligenței artificiale ”fără a ţine cont de etică”.

În același timp, Nicolas Chaillan a anunțat că intenţionează să depună mărturie în Congres în legătură cu ameninţarea cibernetică chineză la adresa supremaţiei SUA.

Chaillan şi-a anunţat demisia de la Pentagon prin intermediul unei scrisori neașteptate, la începutul lunii septembrie, trasnsmițând că oficialii militari au fost – în mod repetat – responsabili de iniţiative cibernetice pentru care nu aveau experienţa necesară.

 ”Nu am pune un pilot în cabină fără un antrenament de zbor extins; de ce ne-am aştepta ca cineva fără experienţă IT să fie aproape de succes?”, a a mai scris în scrisoarea prin care și-a anunțat demisia.

Înalți oficiali ai apărării au recunoscut că ~trebuie să facă mai mult” pentru a atrage, instrui și reține tinerele talente cibernetice, în contextul în care China avansează, în acest domeniu, cu o viteză alarmantă.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Un nou cutremur în această dimineață în Grecia! Ce magnitudine a avut seismul
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Rețetă străveche de plăcintă de mere. Desertul preferat al strămoșilor
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
EXCLUSIV! Cum reușește Mihai Trăistariu să nu se lase afectat de hate-ul primit: "Așa gestionez...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
ANM anunță temperaturi anormale pentru luna noiembrie